Kutyás terápia

2012 szeptemberétől iskolánkban a diákok  különleges programban vehetnek részt. Több osztályban hetente egy alkalommal a "Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány" munkatársai és terápiás kutyái segítik a tanítást.

A program neve: állat asszisztált pedagógia. Lényege, hogy a kutyát motivációs társként használjuk. A tanítási órákon a terápiás kutya segítségével jutalmalmazzuk a helyes válaszokat. A játékos feladatok megoldásában is állandó örömforrásként szerepelnek a négylábúak. A tanulás természetesen folyamatos az ebek társaságában is.

A kutyás órákon diákjaink ismereteket szereznek:

  • a felelős állattartásról,
  • a kutya tanításáról,
  • a kutyatartással kapcsolatos örömökről, feladatokról,
  • a kutyával kapcsolatos helyes viselkedésről.


 Többet is megtudhat a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány munkájáról, akik a program megvalósítását segítik.

Az órákról készült videók megtekinthetőek.

 

Az első lépések:

2012. szeptember 3-án a szülők tájékoztatásával kezdődött meg a program.

2012.szept. 12. 1. foglalkozás, testnevelés óra: megismerkedtek a gyerekek Bömbivel, Bobival és Mócival. A barátságos kézfogás után akadálypályán teljesítettk feladatokat a gyerekek. A mozgássort Bömbi mutatta be.

2012. szeptember 19. 2. foglalkozás, testnevelés óra: A mai napon már minden kisdiák bátrabban, ügyesebben teljesítette a feladatokat. Padon kellett egyensúlyozni, kúszni, labdát gurítani. a célban persze Bobi várta a gyerekeket egy kis simogatásra.

A legvidámabb perceket a fogócska szerezte, amiben Bömbi és Móci is rész vett. 

2012. szeptember 26. október 3. 3-4. foglakozás, matematika óra: Ötös számkörben számolgatnak diákjaink. Bobi és Bömbi ugatását, orrát, lábait számlálgatják. A  feladatokat már minden kisdiák bátran kiveszi a kosárból, amit a kutyusok visznek.

2012. október 10. 17. 24. 5-7. foglalkozás, olvasás óra: Elsőseink már sok betűt ismernek, így új feladatok megoldásában segíthettek a kutyusok. Móci hátizsákjából vehetik ki a betűket tartalmazó kártyákat a gyerekek, a szép olvasásárt pedig Bömbitől trükköt kérhetnek. a jó feladatokat megoldását helyeslő vakkantás kíséri.