Húsmentes nap a földünkért, jövőnkért!

Magyarországon a közétkeztetésben havonta felhasznált húsmennyiség előállítása annyi szén-dioxid termeléssel jár, mint hogyha nem kevesebb, mint háromszáz alkalommal körbeautóznánk a Földet az Egyenlítőnél.

Az egyébként is intenzív hústermelés folyamatos növekedése egyre károsabb hatással van a környezetünkre. A megművelhető területek nagy részét a húsipar használja, ezzel pedig a legfőbb felelőse a mezőgazdasági tevékenységekhez köthető éghajlatváltozásnak, amit az iparág vízfogyasztásának mértéke, víz-, és levegő szennyezése okoz. A közétkeztetésben is gyakran használt csirke-, valamint sertéshúsok termelése során egy kilogramm hús körülbelül hat-hét kilogramm szén-dioxid kibocsátást jelent a környezetünk számára, valamint több száz liter ivóvizet, ugyanennyi tömegre számítva.

Egybehangzó szakvélemények alapján akár már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a környezeti ártalmak csökkentésének irányába.

Terveink szerint heti egy alkalommal bevezetnénk egy húsmentes szolgáltatási napot, amikor sem a fő-, sem pedig a kisétkezések nem fognak tartalmazni húst, vagy húskészítményeket, a menüket más állati eredetű fehérjeforrással tesszük majd teljessé.

Fontos kiemelnünk, hogy bármely a szolgáltatásunkat érintő változás természetesen továbbra is mindenben megfelel a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendeletben foglaltaknak.

A gyermekek és a fiatalság a jövő záloga, ugyanígy a gyermekek és a fiatalság oktatása, nevelése is az.

Közös célunká kell válnia, hogy motiváljuk és a szükséges ismeretekkel, jó példákkal ellássuk gyermekeinket a környezetvédelem érdekében hisz ez csak együtt sikerülhet.

Köszönjük az együttműködésüket!
 

Egy lehetséges étrend a HÚSMENTES napon:

Tízórai:

  • Tej,
  • Kakaós kalács

Ebéd:

  • Lebbencs leves
  • Borsófőzelék, főtt tojás
  • Félbarna kenyér
  • Alma

Uzsonna:

  • Sajtkrémes kenyér
  • paradicsom