Húsmentes nap a földünkért, jövőnkért!
Magyarországon a közétkeztetésben havonta felhasznált húsmennyiség előállítása annyi szén-dioxid termeléssel jár, mint hogyha nem kevesebb, mint háromszáz alkalommal körbeautóznánk a Földet az Egyenlítőnél.
Az egyébként is intenzív hústermelés folyamatos növekedése egyre károsabb hatással van a környezetünkre. A megművelhető területek nagy részét a húsipar használja, ezzel pedig a legfőbb felelőse a mezőgazdasági tevékenységekhez köthető éghajlatváltozásnak, amit az iparág vízfogyasztásának mértéke, víz-, és levegő szennyezése okoz. A közétkeztetésben is gyakran használt csirke-, valamint sertéshúsok termelése során egy kilogramm hús körülbelül hat-hét kilogramm szén-dioxid kibocsátást jelent a környezetünk számára, valamint több száz liter ivóvizet, ugyanennyi tömegre számítva.
Egybehangzó szakvélemények alapján akár már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a környezeti ártalmak csökkentésének irányába.
Terveink szerint heti egy alkalommal bevezetnénk egy húsmentes szolgáltatási napot, amikor sem a fő-, sem pedig a kisétkezések nem fognak tartalmazni húst, vagy húskészítményeket, a menüket más állati eredetű fehérjeforrással tesszük majd teljessé.
Fontos kiemelnünk, hogy bármely a szolgáltatásunkat érintő változás természetesen továbbra is mindenben megfelel a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendeletben foglaltaknak.
A gyermekek és a fiatalság a jövő záloga, ugyanígy a gyermekek és a fiatalság oktatása, nevelése is az.
Közös célunká kell válnia, hogy motiváljuk és a szükséges ismeretekkel, jó példákkal ellássuk gyermekeinket a környezetvédelem érdekében hisz ez csak együtt sikerülhet.
Köszönjük az együttműködésüket!
Egy lehetséges étrend a HÚSMENTES napon:
Tízórai:
- Tej,
- Kakaós kalács
Ebéd:
- Lebbencs leves
- Borsófőzelék, főtt tojás
- Félbarna kenyér
- Alma
Uzsonna:
- Sajtkrémes kenyér
- paradicsom