Táborban és versenyekben gazdag félévek a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolájában

 A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolája sikeres tavaszi és őszi félévet tudhat maga mögött. A „Kreatív szabadidő” 3-12/1-2012-0273 projekt keretében, a Kettőspont Alapítvány szervezésében a 2012/2013-es tanév II. félévében, valamint a 2013/2014-es tanév I. félévében nagyon sok diák kapott arra lehetőséget, hogy készségfejlesztő, kreatív táborban, illetve versenyeken vegyenek részt.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával megvalósuló projekt keretében szervezett őszi versenyünket Janikovszky Éva Ha én felnőtt volnék című műve ihlette. A versenyzőknek elképzelt felnőtt korukról kellett rajzot és rövid fogalmazást készíteniük. A megmérettetéshez hozzátartozott az is, hogy az írónő művét, kifejezően, hibátlanul kellett felolvasni. Tavaszi versenyünk során a gyerekeknek az informatika segítségével, eszközeivel kellett bemutatniuk szabadidős tevékenységeiket.

Diákjaink júliusban, Pécsváradon, a Zengő Ifjúsági táborban töltöttek felejthetetlen napokat. A gyönyörű környezetben változatos programot szerveztek a pedagógusok. Készítettek a Zengő túra során szedett búzakalászok saját kezű „kicséplésével” és a csomagolópapírba bugyolált búzaszemek két óra hosszat tartó ütlegelésével lisztet, majd ebből a tábortűz parazsán sütött pászkát.

Örökre megmaradó élmény volt a saját készítésű batikolt „egyen kendő”, a levéllenyomatos táska, a korongozott agyagtálka, az agyaghurkákból készült edényke vagy az agyagrózsa, a kulcstartóra levegőn keményedő anyagból készült figura készítése, melyet mindenki kedve szerint színezhetett.

Csodálatos színekben pompáztak a „Zsolnay” tányérok, készültek a gyöngyállatkák, karkötők gyöngyből vagy fonalból. Felszabadultan nevettek a csapatverseny mókás feladatai közben, és küzdöttek a puzzle vagy a gondolkodtató feladatok helyes megoldásán, hogy a csapatuk győzhessen.

Szaladgálhattak, játszhattak a szabadban a városi élettől távol, s bár a modern technika nagy találmánya, a mobiltelefon a táborban csak kevés helyen működött, de az esti mese a magyar népmesékből és a reggeli zenés ébresztő része volt az életüknek e pár nap folyamán.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.