Határtalanul Erdélyben_ HAT-KP-1-2023/1-000312

 

Hetedikeseink felejthetetlen 5 napot töltöttek Erdélyben
https://youtu.be/Qatp2dOVxnY

               Útinapló 

1. nap
Az egész kirándulás azzal kezdődött, hogy megnyertük a pályázatot, ezért elutazhattunk Erdélybe.
Hétfőn 4 óra 30 perc körül már mindenki megérkezett az iskola parkolójába a buszt kivéve. A sofőr kb. fél óra késéssel jött meg. Bepakoltunk, elindultunk, és megkezdődött a kalandunk.
A határig egy helyen, Békéscsabán álltunk meg pihenni. A határon egy órát várakoztunk.
Nem kellett sokat utaznunk, és megálltunk Nagyváradon, ahol a Püspöki Székesegyházat és Szent László szobrát tekintettük meg. Dani bácsi tartott nekünk egy érdekes történelem órát is. 
Utunk folytatódott Királyhágóhoz, majd Bánffyhunyadra. Itt megtekintettük a négyfiatornyos fakazettás református templomot.
3 óra körül értünk Kalotaszentkirályra. Idegenvezetőnk elvezetett a falu legmagasabb pontján álló erődített református templomhoz. Miután megcsodáltuk belülről is, lementünk az iskolába. Ennek a kicsiny falunak rendkívül modern az iskolája, még korcsolyapályájuk is van!
Ezután megnéztük Ady Endre hársfáját, majd bementünk a tájházba, ahol két tanulót közülünk beöltöztettek kalotaszegi népviseletbe. Ámulva néztük a gyönyörű ruhákat.
Itt finom teával és pogácsával kínáltak meg minket.
Folytattuk utunkat Torockóra. Fáradtan érkeztünk meg a szállásra. Vacsoráztunk, majd lefeküdtünk aludni.

 2. nap 
A napot 7 óra körül kezdtük meg, mikor hűvös reggelre ébredtünk. 
Mindenki felkészült a napra, majd 8 órakor elindultunk elfogyasztani bőséges és ízekben gazdag reggelinket. Utána buszra szálltunk, és felvettük a helyi idegenvezetőnket, Poszet Szilárdot, aki már a Sóbányába vezető úton, és az ott töltött idő alatt is érdekes és tartalmas információkat osztott meg velünk. A Sóbányába hosszú lépcsőkön vezetett utunk a 100 méteres mélységbe, amely a tériszonyban szenvedőket nagyon megviselte. Megtekintettük a bánya összes részét. 
Következő állomásunk a Tordai hasadék volt, ahol egy látványos és gyönyörű természeti értékekben gazdag túrán vehettünk részt. 
Majd elmentünk a Házsongárdi temetőbe, ahol megemlékeztünk Reményik Sándorról, ezek után Apáczai Csere János emlékoszlopát koszorúztuk meg. Kolozsvár szívében megnéztük Mátyás király lovas-szobrát. Meglátogattuk Mátyás király és Bocskai szülőházát. 
Fáradtan, de élményekkel teli indultunk vissza Torockói szállásunkra.

3. nap
9:15-kor elindultuk az útra. Először a Duna Házba mentünk, ahol egy kedves úr fogadott bennünket. Elmesélte a ház eredetét, érdekes múltját képekkel. Megtekintettük a magyar koronázási jelképek másolatát. 
Egy csoportkép után gyorsan kitűztük új célunkat, a Néprajzi Múzeumot, ahol különböző régi kulcsokat és szép díszes zárokat láthattunk. Ezután megnéztük, hogy hogyan rendezték be régen a szobákat, hogy milyen bútorok voltak, rajtuk gyönyörű hímzett terítőkkel és ágyneműhuzatokkal. Ezek után láthattunk szebbnél szebb népviseleti ruhákat. 
Visszamentünk Torockóra, volt szabadfoglalkozás, majd lassan el is kezdtünk készülni a kenyérlángos sütéshez. Előkészítettük az alapanyagokat és elkezdtük felhasználni őket. Miután elkészült a vacsora, mindenki vidáman fogyasztotta el.

4. nap
Reggel ködös időre ébredtünk és sietve készültünk reggelizni, hogy korán kezdetét vehesse a mai utunknak. Mivel hosszú volt az út Torockótól Marosvásárhelyre, ezért sokan elaludtak a buszon. Odaérve megtekintettük Bolyai Farkas és Bolyai János szobrát, megkoszorúztuk, majd az ezzel szemben lévő Bolyai Farkas Elméleti Líceumról mesélt nekünk az idegenvezetőnk, Poszet Szilárd. 
Ezután bemehettünk a szecessziós stílusú, éppen felújítás alatt álló Kultúrpalotába, ahol megcsodálhattuk a hangversenytermet és a díszes tükörtermet, ahol érdekes balladákat hallhatunk.
Majd mindenki arcára boldogság ült ki mivel vásárolni indultunk. Sokak ebédelni indultak az éttermek felé. Volt olyan is, aki takarót vett az éjszakai hideg ellen.
Következő úti célunk Szováta volt, ahol körbe sétáltuk a Medve-tavat, és a természeti értékeit tekinthettük meg. Visszaérve a szállásunkra finom vacsorával és a helyi fahéjas kaláccsal fogadtak minket.

5.nap
Korán reggel 6.30-kor ébresztettek minket, ezért mindenki nagyon nehezen kelt ki az ágyból.
Miután megreggeliztünk és összekészültünk, elindultunk utolsó napi kalandunkra.
Első állomásunk Gyulafehérvár volt, ahol megtekintettük a gyönyörű Szent Mihály katedrálist, megkoszorúztuk Hunyadi János sírját.
Kicsit sétáltunk, vásároltunk a vár területén, majd Déva felé vettük az irányt. Sajnálatos módon, amikor odaértünk, szembesülnünk kellett azzal, hogy nem tudunk a várhoz felsétálni az idő rövidsége miatt.
Készítettünk egy fotót, és folytattuk utunkat Aradra. Fejet hajtottunk az emlékmű előtt, megemlékeztünk a hősökről, majd haza indultunk.
Semmilyen akadály nem hárult elénk, így épségben és időben megérkeztünk.
Már minden szülő a parkolóban várta gyermekét, bepakoltuk a bőröndöket az autókba, és visszatértünk otthonainkba.
Köszönjük, hogy ilyen életre szóló élményekkel gazdagodhattunk a páláyzati támogatásnak köszönhetően!